Online Podrška Korisnicima
 Pretraga:  
Serverska oprema

1. MS Active Directory Server (Kontroler Aktivnog Direktorijuma)
Upravlja celokupnom organizacijom računarske mreže. Upravlja mrežnom hijerarhijom, korisnicima, pravima pristupa kao i svim drugima parametrima neophodnim za normalno funkcionisanje računarske mreže. Obavlja funkciju DNS servera, DHCP servera kao i smeštanje korisničkih roaming profila.
Izbor operativnog sistema: Windows Server 2008 Standard Edition

2. SQL Server - server koji vrši hostovanje baza podataka.
Zbog orijentacije na Microsoft platformu ovaj server vrši hostovanje svih baza podataka koje su neophodne za funkcionisanje informacionog sistema. Zbog specifičnosti uloge SQL servera neophodna je kombinacija pouzdanosti i visokih performansi o čemu se mora voditi računa pri nabavci hardware-a.
SQL Server prilikom instalacije postaje član Aktivnog Direktorijuma.
Izbor operativnog sistema: Windows Server 2008 Standard Edition
Izbor Database sistema: Microsoft SQL Server 2005 Standard Edition
Prilikom povezivanja radnih stanica na baze podataka potrebno je obezbediti dovoljan broj klijentskih licenci za SQL Server 2005. U slučajevima kada broj licenci za SQL Server prelazi broj 30 preporučuje se kupovina procesorske licence za SQL Server. (Procesorska licenca podrazumeva neograničeni broj pristupa korisnika SQL serveru u kome je aktivan jedan fizički procesor bez obzira na broj jezgara procesora)

3.
 Web Server - vrši hostovanje web aplikacija
Na njemu se izvršava Internet Informaton Service (IIS). Web Server takođe postaje deo Aktivnog Direktorijuma. Zbog karateristične uloge ovog servera često je neophodno omogućiti pritup Web Serveru klijentima koji su van lokalne računarske mreže a to podrazumeva posebnu vezu ovog servera sa internetom preko namenskog firewall uređaja. Iako postoji mogućnost instalacije i konfigurisanja softverskog firewall-a, preporuka je da to bude poseban hardverski uređaj. Izbor operativnog sistema: Windows Web Server 2008. Web Server 2008 predstavlja najekonomičniji izbor jer u sebi sadrži neograničen broj klijentskih licenci za pristup IIS-u.

4.
 Windows Server 2008 Standard Edition  - rešavanje problema pouzdanosti
Prilikom izbora računarske opreme za navedene servere potrebno je voditi računa o pouzdanosti opreme kao i performansama. Tako se može istaći neophodnost postojanja kvalitetnih uređjaja za neprekidno električno napajanje (UPS) dovoljnog kapaciteta da vreme napajanja opreme bude dovoljno dugo da se oprema može isključiti na regularan način bez opasnosti da dođe do gubitka podataka. U slučaju kada je potrebno da sistem uvek funkcioniše moguše je realizovati i profesionalniji sitem napajanja koji poseduje sopstveni agregat.
Pored rešavanja problema napajanja postoji i više nivoa redudantnosti koji bitno povećavaju pouzdanost sistema. Svaki od navedenih servera treba posedovati redudantno napajanje, u dvostrukoj ili trostrukoj redudantnosti.

Takođe disk podsistem u svakom od servera mora posedovati neki oblik redudantnosti koji se realizuje u nekom obliku RAID sistema. U obzir dolaze RAID1, RAID5 i RAID6.
Problem pouzdanosti se može dalje rešavati redudancama na nivou servera pri čemu se može koristiti više servera koji obavljaju isti zadatak, a otkazivanje jednog servera ne remeti rad informacionog sistema. 

Prilikom povezivanja servera u računarsku mrežu mora se voditi računa o izboru aktivne i pasivne mrežne opreme. Izbor aktivne mrežne opreme podrazumeva izbor Switch-eva, modema, router-a i firewall uređaja.

Preporuka je da se prilikom izbora mrežne opreme obrati pažnja na kredibilitet proizvođača opreme i izbegne nabavka small business/home uređaja. Preporuka proizvođača aktivne mrežne opreme: Cisco, Juniper,Allied Telesyn ... Pasivna mrežna oprema (kabliranje) treba biti kategorije 5e ili 6, pri čemu je neophodno izvršiti atest instalacija. Instalacija serverske opreme podrazumeva postojanje rack ormana u kome su smešteni serveri, UPS uređaji i sve aktivne mrežne komponente.

 Prethodna strana  Vrh strane
  početna
Pogodnosti za Vas | Reference | Novosti | O nama | Kontakt
Programska Rešenja (ERP) | Proizvodi | Rešenja za mob. uređaje | Rešenja za web | Hardver | Fizička arhitektura IS | Microsoft | Odgovori na Vaša pitanja | eBilten | Podrška Korisnicima | Download | Opšti uslovi poslovanja
  ABSoft  |  Gospodara Vučića 21, Beograd, Srbija
  tel: 011 38 11 500  |  e-mail: office@absoft.rs
Autorsko pravo © 2017 ABSoft. Sva prava zadržana.