Zaključak Vlade Srbije 30.07.2020

Dragi korisnici,

Na sednici Vlade Srbije 30.07.2020 usvojen je zaključak vezan za direktna davanja i fiskalne pogodnosti privrednim subjektima u privatnom sektoru koji se odnosi na drugi paket mera pomoći privredi sa ciljem ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti Covid-19.
Kao najvažnije mere ističu se direktna davanja u dva navrata od po 60% minimalne zarade (60 % direktnih davanja uplaćenih u julu 2020-te godine) koje će biti uplaćene 10.08., odnosno početkom septembra. Ukoliko su poslodavci koristili sredstva u prethodnom periodu nisu u obavezi da se posebno prijavljuju za ovu pomoć. Ostao je uslov da poslodavci ne smanjuju broj zaposlenih za više od 10 %, tri meseca nakon isplate poslednje rate pomoći, inače se gubi pravo na korišćenje mera (najverovatnije važe obaveze navedene prvobitnom uredbom).

Korišćenje fiskalnih pogodnosti, odnosno odlaganja obaveze plaćanja poreza i doprinosa, će važiti samo za avgustovsku zaradu, odnosno za privredne subjekte koji podnesu poresku prijavu PPP PD za avgust 2020. godine sa datumom plaćanja 05.01.2021. Ova pogodnost nije u vezi sa direktnim davanjima za kategorije pravnih lica koje su ranije koristile direktna davanja.
Zaključak Vlade Srbije se odnosi na još neke kategorije privrednih subjekata – velika pravna lica, privredni subjekti koji se nisu ranije opredelili za korišćenje namenskih sredstava i oni koji su u medjuvremenu stekli status obveznika PDV-a, i za njih su date smernice za korišćenje sredstava.

https://www.srbija.gov.rs/vest/480712/usvojen-pravni-okvir-za-sprovodjenje-drugog-paketa-ekonomskih-mera.php

Način rada u AB Soft programu OZ je identičan onom iz prethodnog perioda; u opciji Formiranja XML fajla nove poreske prijave / taster PR. Mera – postoji mogućnost unosa proizvoljnog iznosa klikom na taster F8 – Iznos.

Srdačan pozdrav,

Vaš AB Soft